Tips & Fakta » Vinyl och 78 varv » Vanliga frågor

Vanliga frågor om vinyl och 78:or

 

 

Varför svajar skivspelaren?

 

Det i särklass vanligaste problemet när en gammal skivspelare inte går igång, när det ser ut som om motorn är dålig eller trasig, det svajar osv, är att det saknas olja! En skivspelare behöver "rundsmörjas" vart eller vartannat år och de flesta har gått utan service kanske 10-20 år!

Läs avsnittet om hur man renoverar skivspelare och du får svar på hur du ska göra för att uppnå ett bra resultat.

På nyare skivspelare med DC-motorer (de som växlar hastighet med hjälp av en vanlig strömbrytare i stället för att man flyttar remmen på olika avsatser på remskivan) kan själva hastighetsregulatorn vara trasig. Den kan gå att byta om man hittar en ny. Den sitter lödd utanpå eller inuti motorn. Det kan också vara glapp eller oxid i strömbrytare eller microswitchar.

 

 

HiFi Mech Lube Oil
HiFi Mech Lube Oil

Varför låter det konstigt när jag kopplar skivspelaren till ljudkortet/nya förstärkaren?

 

Det vanligaste felet är att du kopplat din skivspelare till en förstärkare/ljudkort som inte har en förförstärkare med RIAA-korrigering. De flesta nya förstärkare och vanliga enkla ljudkort till datorer saknar speciell grammofoningång. Då måste du förse skivspelaren med en förförstärkare med RIAA-kompensation. Annars blir det svagt och basfattigt ljud. Sådana förstärkardelar går att köpa separat och går ofta under namnet "RIAA-förstärkare" eller helt enkelt "RIAA". Du kan läsa mera i avsnittet om RIAA-kompensering.

Lösningen är alltså att koppla in en RIAA-förförstärkare mellan skivspelare och förstärkare eller ljudkort. Du hittar sådana på elektroniksidan i shoppen.

Har du kvar din gamla förstärkare som har grammofoningång så koppla skivspelaren till den och ta sedan ut signalen via bandutgången (inte via högtalar- hörtelefon- eller linjeutgång) och koppla till ljudkortet eller nya förstärkaren. På det sättet använder du RIAA-delen i den gamla förstärkaren. Givetvis måste omkopplaren på den förstärkaren då stå i läge grammofon eller phono.

Ska du spela av 78-varvsskivor så behöver du både en speciell nål och helst en förstärkare med frekvenskorrigering för 78-varvsskivor. Läs mer i avsnittet om 78:or.

 

 

För både MM och MC-pickuper
TC-760
För både MM och
MC-pickuper

En enklare Riaa utan MC-ingång

En Riaa
utan MC-ingång

TC-778 - klarar både LP och 78:or!
TC-778 - klarar både LP och 78:or

Hur vet man att nålen är sliten?

Frågan är så vanlig att vi skapat en egen liten artikel om detta.
Till "När ska nålen bytas?"

 

 

Hur byter man nålen på en pickup?

Du hittar beskrivning på sidan som beskriver nålbyte.

 

 

Hur vet jag vilken nål jag behöver?


Det går tyvärr inte att säga vilken pickupnål du behöver bara med uppgift om själva skivspelarbeteckningen utan du måste veta pickupfabrikat och modell. Det finns flera tusen olika pickuper och man vet inte vilken som sitter som original på en viss skivspelare. Det är ofta så att pickupen dessutom byts av handlare eller ägare. Många spelare köps av handlaren utan pickup och man monterar den man själv vill ha.

Normalt är det inga problem att få fram rätt nål bara man vet vilken pickup det är. Våra leverantörer har över 1 000 000 nålar på lager...

Följande vägar kan du gå för att få reda på vilken nål det ska vara:

  1. Du kollar på pickupen om det finns någon beteckning på den, något märke eller bokstäver. Vill du vara säker så kan du också titta på de bilder av nålar som finns på nålsidan här på hemsidan.
  2. Har du tur så kan det vara en pickup av samma fabrikat som skivspelaren. Du kan då kolla på det fabrikatet på vår nålsida om nålen finns med.
  3. Du kan ta en bild av pickupen från sidan och snett framifrån och maila/skicka den till oss.
  4. Du tar loss pickupen - gärna med skal och allt - och skickar till oss. Då kanske vi kan se vilken pickup det är.
Sedan kan man givetvis också byta hela pickupen - en ny nål brukar hamna från ca 250 kr och upp till 500 kr även om det finns betydligt dyrare också. Nya pickuper har vi från runt 300 kr så det behöver inte ens bli dyrare.

 

 

Rund eller elliptisk nål?


Det finns tre vanliga grupper av nålspetsslipningar:


1. Rund eller sfärisk
2. Elliptisk
3. Biradiell- eller Shibataslipning

Det kan finnas olika nålar att köpa till samma pickup och då är givetvis frågan vilken man skall välja.

Enkelt kan man säga att den runda nålen har stor anliggning i skivspåret = lågt skivslitage, men den spårar dåligt vid höga frekvenser.

Den elliptiska nålen spårar bättre vid höga frekvenser men ger på grund av sin form högre tryck mot skivspårets kanter = högre skivslitage. Detta kan dock kompenseras något av andra parametrar som högre fjädringsmjukhet mm. Vanligen brukar man anse att den elliptiska nålen är att föredra.

Den biradiella slipningen (ofta kallad Shibataslipning) är en mer komplicerad slipning som togs fram för att kunna spela av frekvenser uppemot 50 kHz utan ökat skivslitage. Den har därför fördelarna från både den runda och den elliptiska nålformen utan att därför ha dessa formers nackdelar. Dessa nålar är dock oftast betydligt dyrare än sfäriska och elliptiska nålar, men har man de ekonomiska möjligheterna så är denna slipning det bästa valet!

Du kan läsa mer om olika nålformer i avsnittet Om nålar.

 

 

Originalnål eller kopia?


En fråga som ofta inställer sig är: Vad är det för skillnad mellan originalnål och kopia, ersättningsnål, piratnål osv - kärt barn har många namn.

Man kan först konstatera att kopienålar främst finns till populära pickuper där tillverkaren kan räkna med att sälja många nålar. Detta innebär att det knappast finns kopior för nålar i prisklasser över 1000 kr utan kopiorna hittar man oftast på nålar i prislägen där originalnålen kostar under 1000 kr. Kopian kostar då någon hundring eller två mindre.

Ett undantag är Shure-pickuperna där det finns kopienålar till de flesta modeller - även de dyrare V15-typerna - detta förklaras förstås av fabrikatets popularitet.

Kan man då tryggt köpa en kopienål eller ska man hellre ta en original? Ja i vissa fall finns det inget val - originalnålarna finns inte längre att tillgå. Då står valet mellan en kopienål eller en helt ny pickup. Frågan om hurdan kvalitet man kan räkna med på en kopia är lika svår att svara på som frågan huruvida man skall köpa ersättnings- eller originaldelar till sin bil.

Är en vattenpump till Volvon bättre om du köper den hos Volvo än om du köper en "pirat" hos t ex Biltema? Svaret brukar bli av typen "Det beror på..." Svaret vad gäller pickupnålar blir i princip detsamma...

Lyssnar du mycket på din skivspelare och är noga med ljudet så är du säker på att få en bra nål om du köper en original. Du slipper chansa och slipper sitta och vara osäker på om det skulle varit bättre att köpa en original.Lyssnar du bara lite då och då och inte är lika intresserad av ljudkvaliten bara det låter hyfsat bra och inte skadar skivorna, så får du en bra och billig nål om du köper en kopia.

Den kan t o m vara lika bra som original men du kan aldrig vara riktigt säker. Faktum är att den ibland till och med kan vara en originalnål som sålts som OEM. Detta förekommer en hel del men erkänns aldrig av tillverkarna.

Det finns också exempel på att ersättningsnålar tillverkas av fabrikanter som tagit över originalnålstillverkarnas maskiner, material och teknik och därför i vissa fall kan vara fullt jämförbara med original. Dock vet vi inte för vilka fabrikat och typer detta förekommer. Det man kan tänka sig att man möjligen sparat in på är nålslipning, infästningen av nålen i nålröret, upphängningen av nålröret, och nålrörets kvalitet. Dåliga ersättningsnålar kan till exempel ha betydligt tjockare nålrör än originalen.

Detta förekommer till och med hos originalnålar - Shure-nålar tillverkade i USA för ett antal år sedan har t ex en helt annan nålinfattning är de nyare originalnålar som numera tillverkas i Mexico. Detta har gjort US-made originalnålar mycket eftertraktade eftersom ljudet från de nya originalnålarna inte kan mäta sig med ljudet från de gamla! (Det finns ibland några sådana US-made att köpa på vår nålsida men de försvinner numera i rasande takt...)

Men några riktigt dåliga kopienålar finns det inte idag - de flesta fabrikanter av ersättningsnålar är seriösa och måste så vara för att kunna vara kvar på marknaden.

 

 

Varför låter det så illa när jag spelar mina 78:or?


Det vanligaste felet är att man inte har en 78-varvsnål. Spåret på en 78-varvare är mycket bredare än på en LP. Du kan läsa mer om avspelning av 78-varvare i avsnittet om 78-varvare här på hemsidan. Du kan också läsa mera om olika nålformer i avsnittet Om nålar.