Tips & Fakta » Vinyl och 78 varv » Skivvård och skivtvätt

Skivvård och skivtvätt

När nu fler och fler köper billiga LP på loppis och andra ställen så växer också behovet av att bevara det som finns kvar av dessa dyrgripar som kanske farit rätt så illa under sitt tidigare liv. Dels så verkar kunskapen om hur man förvarar LP försvunnit - dels så får vi fler och fler frågor om skivtvätt.

Här kommer därför lite tips i all enkelhet:

Förvaring av skivor

Alla skivor skall alltid förvaras stående. En liggande LP eller EP blir mycket lättare skev och bucklig. Den skall inte heller förvaras lutande utan skivan skall stå lodrätt. En skiva som förvaras lutande blir med tiden också skev. En klassiker är förvaring i gamla läsk- eller ölbackar men man får då vara vaksam på att inte skivorna lutar för mycket.

Att förvaringen skall ske i någorlunda rumstemperatur - i vilket fall inte för varmt - är väl ganska känt. Har man en gång sett en skiva som förvarats i bakrutan på en bil en varm sommardag så inser man att värme är totalt förkastligt. Fukt är inte bra heller - framför allt inte för skivfodralet. Fukt i dammiga skivspår kan dessutom skapa grogrund för allehanda småkryp och mögel.

En skiva skall också förvaras dammfritt. Det är alltså förkastligt att ha innerpåsen öppen åt samma håll som ytterkonvolutet. Innerpåsen skall alltid stoppas in i ytterfodralet med öppningen i 90 graders vinkel mot öppningen i ytterfodralet - oftast alltså med innerpåsens öppning uppåt. På så vis får man ett "dammlås" som åtminstone hjälpligt förhindrar damm, cigarettrök och annat att smutsa ner skivan.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga - Förvara skivor stående lodrätt och väl förslutna i torra och rumstempererade lokaler.

Skivomslag och innerpåsar

Nagaoka-påse
Nagaoka Discfile 102


lppase
Plastfodrat papper

 

Många LP-påsar är allt annat än bra för förvaring av LP-skivor. Det minsta man kan kräva är att påsen inte innehåller några kemikalier som skadar LP:n men det är ingalunda helt säkert. Innerpåsen kan också med tiden bli ganska smutsig inuti och därmed förta en del av den noggranna vård som du ger dina skivor i form av tvätt, dammborttagning osv.

Likaså skall du byta ut eller komplettera trasiga innerpåsar som släpper in damm, tobaksrök och annat till dina ömtåliga skivor.. En skiva skall förvaras dammfritt.

En innerpåse skall vara antistatisk. Annars får du snabbt problem med statisk elektricitet och därmed damm, knäppar och knaster. Det finns två bra typer - dels den tunna påsen där Nagaoka Discfile 102 väl är den mest kända. Den används på grund av sin höga kvalitet i arkiv och andra krävande sammanhang över hela världen. Den har fördelen att den är så tunn att den kan placeras inuti den befintliga innerpåsen som kanske innehåller texter, bilder eller annat som gör att man inte vill byta ut den.

Den andra typen är av plastfodrat papper

Det viktiga är här som alltid att du använder kvalitet, dvs påsar med plast som är avsedd för ändamålet och inte skadar LP:n, och att du faktiskt ersätter eller kompletterar gamla trasiga eller lortiga påsar så du skyddar dina LP. Vill du sedan skydda dina ytterfodral med en ytterplastficka så skyddar denna givetvis också mot inträngande smuts av allehanda slag.

Här hittar du LP-fickor och påsar.


Daglig vård vid avspelning

Du är säkert helt klar på att man inte ska spela dammiga och smutsiga skivor men hur ska man egentligen hantera smuts och damm? Här kommer några exempel på olika sätt att ta hand om problemen:

kolfiberborste
Kolfiberborste


Super ExstaticMed plysch i mitten


DustarmDustarm


Mofi-borste
Mobile Fidelity skivborste


Deduster
Analogis Deduster


zerostat
Zerostat antistatpistol

 

 

Torra borstar

För löst damm så fungerar en kolfiberborste med tusentals små kolfiberstrån utmärkt för att rengöra skivan innan du spelar den. Vill du ha lite mera kraft och bättre förmåga att få upp dammet kan du välja en borste som dessutom har en plyschremsa mellan de två raderna av kolfiberstrån tex Super Exstatic.

Vill du slippa allt damm som kommer nerramlande på skivan medan du spelar den så kan du komplettera med en borste som löper med skivan medan du spelar den. Den har dessutom den fördelen att den avlägsnar statisk elektricitet som kan bildas under spelningen.

Fuktiga borstar

Det finns också en hel del borstar som är avsedda att användas fuktiga. Fördelen är att de inte skapar statisk elektricitet och att dammet lättare följer med om den används rätt. Om borsten är för fuktig så att dammet inte följer med utan bara smetar ut sig kan skivan bli kletig.

På bilden ser du en borste från Mobile Fidelity som går att använda för både torr och våt rengöring.

Modell klädrulle

Analogis Deduster är en mycket speciell variant där rullen är klibbig och därmed lyfter upp damm och annat så att skivytan blir ren. Funktionen är alltså densamma som för en tejpborste för kläder.

Kanske ska det påpekas att den klibbiga ytan inte på något sätt kan smeta av sig på skivan.

Tack vare att rullen enkelt kan sköljas av eller tvättas i rinnande vatten så är det en "evighetskonstruktion". Det finns recensioner av denna typ av borste från lyriska recensenter som haft rullen i över tio år och fortfarande använder den dagligen.

Statisk elektricitet

Statisk elektricitet är ett otyg som både drar till sig damm och till och med kan orsaka småknaster eller kraftiga smällar, nästa som kanonskott, i anläggningen vid elektriska urladdningar mellan skivyta och pickup.

Därför tillhörde en antistatpistol standardutrustningen för varje skivsamling på den tiden vinyl var standardbäraren av inspelad musik. Den är mycket enkel att använda. Man riktar helt enkelt mynningen mot LP:n och trycker in avtryckaren. Pistolen avger då en ström av laddade joner mot skivan - positiva då du trycker in och negativa då du släpper.

Tanken är att de laddade jonerna skall neutralisera den statiska laddningen på skivytan som därvid inte längre drar åt sig dammet i omgivningen eller skapar urladdningar mellan skivyta och pickup.

Det finns också en antistatborste och en antistatfläkt som ger lindring för problemen med statisk electricitet.

Här hittar du borstar mm för skivvård.


Tvättmedel för LP och 78:or

Det är inte så stor skillnad på att tvätta skivor och att diska middagsdisken. Skillnaden ligger framför allt i att disken inte är speciellt ömtålig vid en jämförelse. Du kan till exempel inte använda vanligt vatten vid tvätt av skivor. Precis som på dina fina kristallglas bildas då kalkränder men till skillnad från glasen kan du inte gnida dem rena med diskhandduken. Momenten är annars desamma: Blöt upp smutsen, skölj noga och torka torrt.

Tvättmedel

Precis som vid disk så behöver man hjälp av vätmedel och något fettlösande för att få helt rent. Vätmedlet gör att vattnet inte ligger ovanpå skivspåret utan verkligen tränger ner i minsta skrymsla. Fettlösande behövs för att lösa upp rester av tobaksrök, fettet från fingeravtryck mm.

tvättvätska
L'art du Son
Koncentrat
som räcker till 5 l
färdig tvättvätska

Man ska också sky vattenledningsvatten som pesten om man vill vara noga med sina skivor. Inte ens vid avsköljning med destillerat vatten är du helt säker på att du får bort all kalk och annat. Och hur påverkar de kemikalier som ibland finns i vattnet - typ klor etc - dina ömtåliga skivor? Se upp även med så kallat batterivatten eller avjoniserat vatten - det är inte tillräckligt rent. Använd enbart destillerat vatten från apoteket.

Många använder isopropylalkohol och vatten för tvätt. Då missar man vätmedlet. Dessutom är isopropylalkohol direkt skadligt för 78-varvare. De löses helt enkelt upp. Dessutom har man nu börjat prata om att isopropylalkohol kan vara skadligt även för vinylskivor... Det måste alltså finnas bättre.

Andra rekommenderar diskmedel av Yes-typ och vanligt vatten. Ofta med motiveringen att man vill veta vad man utsätter sina skivor för. Vet du vad som finns i diskmedel? Bara för att det funkar för glas och porslin är det inte säkert att det funkar för skivor. Och vattenledningsvatten...

Det finns många speciella vätskor för skivtvätt. Ofta har dessa även en varning för användning på 78-varvare. Innehållet är dessutom oftast okänt.

Ett skivtvättmedel som blivit mycket populärt över i stort sett hela världen är L'art du Son som utvecklats i samarbete med Loricraft - företaget som tillverkar skivtvättar. Fungerar lika bra i skivtvätt som vid manuell tvätt - lika bra för LP och 78:or. Men precis som alla andra rengöringsmedel måste detta torkas av/sugas upp eller sköljas bort med till exempel destillerat vatten.

 

Tvättmaskiner

LoricraftHar man en stor skivsamling så är inköp av en speciell tvättmaskin för LP-skivor inte någon lyx. Har du några tusen LP så är kostnaden utslagen per LP endast några tior. Fördelen med en tvättmaskin är att skivan blir ordentligt genomblöt och man får loss all smuts som finns i skivspåren.

Därefter sugs den smutsiga vätskan upp och det finns olika sätt att lösa detta. Enligt min uppfattning så är den variant som Loricraft använder den enda som ger ett fullgott resultat. Det är mycket viktigt att den smutsiga vätskan inte blir liggande kvar att torka in i skivspåren.

Du kan läsa mera om detta på vår speciella Loricraft-sida där du också får redovisning av hur de olika tvättarna fungerar samt för och nackdelar med de olika principerna tvättarna använder. Skillnaderna ligger framför allt i principerna för uppsugning av den använda smutsiga tvättvätskan som om den får ligga kvar och torka in i skivspåren ger ett resultat som innebär en klar försämring mot att inte tvätta alls.

Även om Loricraft ger ett mycket bra resultatet så är vilken skivtvätt som helst dock bättre än ingen alls.

Moth Record Cleaning Mashine

Moth record Cleaning Mashine

Ett mycket prisvärt alternativ är att köpa en byggsats och bygga sin egen skivtvätt. Moth har en byggsats som inte är alltför svår att bygga och som ger ett utmärkt tvättresultat. Läs mer om Moth Record Cleaning Mashine och om hur du själv bygger din skivtvätt.

Tycker du att du inte har råd att lägga pengarna på en skivtvätt så finns det butiker där du kan få dina skivor tvättade för några tior. Det är väl använda pengar.

Här nedan får du också tips om hur du kan tvätta skivorna utan att använda skivtvätt.

Här hittar du skivtvättar.

Manuell tvätt

hifirca
Koncentrerad tvättvätska


Pipflaska
Pipflaska


MoFi Skivborste
MoFi skivborste


disco-antistat
Knosti Disco Antistat

Blöt upp smutsen, rengör, skölj noga och torka torrt.

Blöt upp smutsen

Precis som vid disk så behöver man hjälp av ett bra tvättmedel. Du kan läsa mer om det här ovan. Det behövs även en plats där vi får plats. En lämplig plats är diskbänken - det kommer alltid ut en del vätska utanför skivan. Man behöver också ett underlägg som man kan vara på utan att skivan blir skadad. Underlägget måste vara mjukt men får absolut inte ludda.

En variant kan vara den breda wettexduk du kan köpa i närmaste mataffär - finns i rullar som är drygt 20 cm breda och några meter långa för bara några tior. Fördelen är att det är billigt - nackdelen att du kan få svårt att hålla etiketten torr.

Att applicera vätskan kan vara nog så svårt. En pipflaska som på bilden här intill är en bra hjälp. Försök undvika att få vätska på etiketten - den blir lätt ful.

 

Rengör

Se därefter till att vätskan tränger ner i skivspåret och att all smuts löses upp i vätskan. Lämpligen används en borste som tål väta men som inte är skadlig för skivytan. Dessutom måste borsten vara så beskaffad att den faktiskt kommer ner i skivspåren. På bilden ser du skivborsten från Mobile Fidelity.

 

Skölj noggrant

Detta är det allra svåraste momentet för den som tvättar manuellt. Ett sätt är att torka upp vätskan med t ex en wettexduk (den får inte ludda.) och sedan hälla på rikligt med destillerat vatten. En extra pipflaska kan där komma väl till pass. Observera att du inte kan använda vattenledningsvatten eller så kallat batterivatten utan det ska vara riktigt destillerat vatten från apoteket.

Att skölja i en speciell sköljlåda där man hänger ner skivan i destillerat vatten kan vara ett sätt. Svårigheten är att dels hitta en bra "burk" och dels att få till en bra upphängningsanordning. Här finns utsökta tillfällen för hemmauppfinnaren att göra något bra.

Ett annat sätt är att använda Knosti manuella tvättmaskin som sköljlåda. Där kan du hänga ner skivan i destillerat vatten och skölja ordentligt. Torka gärna bort det smutsiga tvättvattnet från skivan innan du sänker ner den i baljan.

Torka

Här kommer ännu ett svårt kapitel i konsten att tvätta skivor manuellt - torkningen.

Ett sätt är att försiktigt klappa skivan torr mellan ett par bitar av den tidigare omnämnda wettexduken i metervara. Därefter ställer man skivan på tork i ett torkställ. Ett sådant medföljer Knosti manuella tvätt men man kan givetvis använda vad man har. Det viktiga är att skivan får lufttorka lodrätt. Avstå också från hårtorkar och andra hjälpmedel för att snabba upp torkningen - värmen kommer göra skivan skev.

Den som är lite modigare kan ju tillverka en jigg där man kan montera skivan. Sedan spänner man fast den i borrmaskinen. och sätter fart på den. Av centrifugalkraften kommer restvattnet att slungas av skivan och luften kommer samtidigt att snabbt torka skivan torr. De som provat påstår att det fungerar bra men jag har aldrig provat. Experimentet utföres helt på egen risk.

Fundera också över om du inte ska skaffa en Loricraft... Snabbt och enkelt blir skivan ren och torr.

Här hittar du borstar, vätskor mm för skivvård


Buckliga skivor

Ett problem som alla vinylägare drabbas av i mindre eller större utsträckning är buckliga skivor. Ibland beror det på försumliga ägare men lika ofta är skivorna buckliga redan vid inköpet. Då har presseriet inte varit tillräckligt noggranna. 180 grams sk audiofilskivor drabbas inte heller lika ofta som vanliga tunna LP.

Det finns tyvärr inte så mycket man kan göra för att få skivorna plana igen. Jag har fått de mest vildsinta och genomtänkta förslag på hur man skall göra - från att helt enkelt bara platta till dem i en rejäl press mellan ett par plana skivor till att göra en hållare i spånskiva som man spänner fast skivan i och sedan in med det hela i ugnen...

plattpress.jpg

En LPpress är det enda jag hittills sett som kan göra skeva skivor plana. Mycket intrikat uppvärmnings och avsvalningsprogram där inte hela ytan är värmd gör att det eviga problemet med ojämna skivor är ett minne blott.

Det är tveksamt om det fungerar. En anledning är att man inte kan/får värma upp hela skivan utan endast en del av den. Sedan måste det hela svalna av på ett kontrollerat sätt. Att bara spänna fast skivan mellan ett par rejäla plana ytor funkar endast momentant - om det funkar alls. Efter ett tag är skivan tillbaka i sitt skeva tillstånd igen.

En anordning som fungerar klarar man helt enkelt inte av att konstruera själv. De försök jag sett har i bästa fall varit verkningslösa - vanligtvis har de bara gjort ont värre.

Det som gäller är alltså att köpa en "skivplattare". Finns bl a från Furutech. Vinylbutiken har köpt en Furutech skivpress för att hjälpa sin kunder med skeva skivor - kontakta Vinylbutiken för info och pris.