Tips & Fakta » Vinyl och 78 varv » Köpa skivspelare

Att köpa skivspelare - några råd

Denna sida är till för dig som inte spelat vinyl tidigare eller för dig som just kommit på att du åter vill kunna spela dina skivor men saknar skivspelare.

Du som redan är vinyl-räv kommer inte finna mycket nytt.

Du kommer inte få några råd om vilken skivspelare du ska köpa - du får däremot råd om vad du ska titta efter och information om vad som är viktigt på en skivspelare så att du lättare kan hitta en spelare som passar dig.

4 råd

för dig som inte orkar läsa allting här nedanför.

  1. Kolla noga om du tänker köpa en bilig fabriksny skivspelare, dvs under ca 2000kr. Det är inte ovanligt med dålig drivning, tonarm och pickup. Ibland har de tom kristallpickup... (som i övrigt försvann redan på 60-talet)
    Skivtallriken skall rotera lätt med remmen avtagen, tonarmen ska ha mycket låg friktion i alla ledder och pickupen ska vara av MM-typ.
    Inbyggd Riaa eller USB är smidigt men ger i billiga prisklasser oftast inte samma ljudkvalitet som en separat grammofonförstärkare.
  2. En begagnad bra spelare från 70- eller 80-talen är ofta bättre än många billiga nyproducerade spelare. Finns från 20kr på loppis men kräver då oftast ny rem och nål. Räkna med 500-1000kr för att få den i skick.
    Ska du spela in skivor på dator så kan du koppla den till extern riaa eller om du har en förstärkare med grammofoningång så kan du kopla från "band ut" direkt till ditt ljudkort.
    En bra och fungerande beg-spelare som är genomgången av butiken kan du ofta köpa från 1000-2000kr.
  3. Gå till en butik som KAN skivspelare - dvs strunta i stormarknader. Bra HiFi-butik eller musikhandel som säljer till DJs är det som gäller. Inte minst för att du kanske kommer behöva lite råd om saker o ting vilket du sällan får i butiker som inte kan någonting om skivspelare.
  4. LYFT spelaren. Ofta får man det man betalar för och är spelaren väldigt lätt kan man ha sparat in på viktiga delar som tex skivtallrik eller chassi.

 

Lite fakta för dig som vill veta lite mera om vad du ska tänka på när du köper begagnad skivspelare.

En skivspelare består i princip av 5 viktiga delar - en motor som roterar en skivtallrik och en tonarm som håller fast pickupen. Allt sitter monterat i en plint eller låda av något slag.

Motor och drivning

Det finns numera främst två olika drivsystem - direktdrift och remdrift. Förr var det också vanligt med mellanhjulsdrift - dvs ett gummihjul överför rotationen från motorn till skivtallriken.

Kontrollera gärna, innan du köper den, att spelaren håller rätt hastighet och inte svajar. Det gör du enklast med hjälp av ett stroboskop.

Direktdrift är vanligt på DJ-spelare men var tidgare också vanligt på fina HiFi-spelare. Fördelar är få rörliga delar eftersom skivtallriken i princip är en del av motorn samt snabb start. Vissa audiofiler menar att drivsystemet ger en speciell färgning av ljudet. Ofta är det mycket bra spelare som du gärna kan kika lite mera noga på. Många klarar också 78v.

Remdrift är det helt dominerande nu för tiden på skivspelare av lite klass. Det vanligaste är att en gummirem överför rotationen från motor till tallrik.

De gamla synkronmotorerna som var vanliga på 70-talet brukar normalt hålla i evigheter om de får lite olja då och då. De går oftast direkt på nätspänningen.

Finns det hastighetsjustering är sannolikheten stor att det är en likströmsmotor på spelaren. De är mera ömtåliga. Kontrollera så att motorn verkligen snurrar jämnt och fint och att det går att justera hastigheten. Det sitter ofta ett kretskort i sådana spelare för att hantera hastigheten. När de inte funkar som de ska kan det bli lite pyssel att få till det - man måste i princip lämna in för reparation.

Även om det inte är hastighetsjustering så är det vanligt med likströmsmotorer på många moderna spelare. Ofta har de då en nätdel utanför spelaren eller också en liten inbyggd nätdel. Dessa motorer har ibland en möjlighet att justera hastigheten via ett par små hål på motorn där man kan sticka in en liten skruvmejsel och vrida på en potentiometer. De har också en spänningsregulator som ibland är trasig. Även i dessa fall är det alltså ofta nödvändigt att lämna in spelaren för service om den inte håller jämn hastighet.

Puristerna menar ofta att remdrift kräver mycket tung tallrik för att inte svajet ska bli för stort. En lätt tallrik i kombination med mjuk rem kan göra att en starkt utstyrd skiva bromsar tallriken något lite och töjer ut remmen. Sedan drar remmen ikapp tallriken igen = svaj som man knappast upplever som svaj men däremot som en lite orolig ljudbild. En direktdriven spelare eller en mellanhjulsdriven spelare med tung tallrik kan vara bättre i detta avseende.

En välbyggd remdriven skivspelare i gott skick brukar vara bra köp. Inte minst japanska eller europeiska 70- eller 80-talare av lite dyrare modell kan vara mycket bra köp. Lyft den! Känns den tung är sanolikheten stor att du kan leva lycklig länge med den. Den kan dock behöva en ny rem och lite olja då och då.

Mellanhjulsdrift Det var vanligt på 60- och 70-talen. Vanliga fabrikat är Lenco, Dual, Garrad och BSR. De kan vara rena fynd om de har en tung tallrik. Om tallriken är lätt så bör du kanske fundera mer än en gång om du ska lägga pengar på maskinen.

Många mellanhjulspelare klarar 78v hastighet.

Om det är en hel- eller halvautomatisk spelare så ska du kontrollera noga att automatiken fortfarande fungerar som den ska.

Normalt är maskinerna driftsäkra om de bara får lite olja på rörliga delar då och då. Nackdelar kan vara att mellanhjulet normalt överför mera motorljud än en gummirem. Å andra sidan ger spelarna med tung tallrik en autoritet i spelandet som är svårt att överträffa. Så har tex Lenco L75 blivit en eftersökt maskin i tex Japan just för att den med sin tunga tallrik har en fantastisk dynamik och stadighet i ljudbilden. Den klarar också 78v hastighet.

Nackdelen är som sagt ofta att den kan ha högt motorljud - rumble. Inte blir det bättre med tiden genom att gummitrissan ofta hårdnar och därmen överför mer motorljud. Botemedlet är att renovera hjulet.

En välbyggd mellanhjulspelare i gott skick är ett gott köp.

Tallrik och tallrikslager

Det viktiga är att tallriken roterar med jämn fart och att det inte kommer upp en massa motor- eller lagerljud i LPn. Detta ger annars upphov till bakgrundsmuller - sk rumble.

Kolla att tallriken kan rotera utan "hack" om du kopplar bort rem eller annan drivning. När du sätter fart på tallriken med handen ska den kunna snurra jämnt och fint, gärna i flera minuter. Det får absolut inte höras något malande ljud eller synas att den då och då saktar in oprovocerat. Det betyder oftast att centrumlagret till tallriken är skadat. Oftast är det inte lönt att renovera. Undantaget är vissa japanska spelare där man kan byta delar i lagret.

Normalt är tung gjuten tallrik att föredra. Tallrik i pressad plåt brukar tyda på spelare där man sparat in på kvaliten även på andra sätt. Kraftig plast/vinyl eller gjuten metall är en smaksak.

Tallrikslagret är en av de viktigaste delarna på spelaren. Missljud går upp i pickupen och påverkar avspelningen. Kontrollera noga.

Tonarm

En tonarms enda uppgift är att hålla pickupen på plats i spåret och att ge den möjlighet att utan några problem följa spåret. När du tittar på ett spår på en LP så inser du att vibrationerna som pickupen har att hantera är mycket små - bra mycket under en millimeter. Om pickupen inte hålls helt still så blandar sig de vibrationerna med musiksignalen.

När man nu vet det så inser man lätt att tonarmen måste kunna röra sig mycket lätt åt alla hål och att det inte får finnas några glapp åt något håll.

Känn alltså efter att tonarmen är lättrörlig och stadig. Se också till att det går att justera nåltryck och eventuellt antiskating. När du jämfört lite olika tonarmar så inser du att det finns stora skillnader. Du kan faktiskt nästan se på tonarmen om den är påkostad och bra eller billig och enkel.

Armar som går tvärs över skivar, radialarmar, bör du kika på lite extra. Där kan finnas en hel del mekanik och små motorer som ska hantera rörelsen över skivan. Dvs det finns många tillfällen till krångel... Men det finns även enkla radialarmar som kommer fungera i många år utan problem.

Spelare med automatik kan ha tonarmar som lätt kärvar inte minst vid skivans slut då automatiken ska aktiveras. Kontrollera noga att tonarmen verkligen är lättrörlig även in mot skivetiketten.

Tonarmen är en viktig del av skivspelaren - köp inte en spelare med dålig tonarm.

Pickup

I de flesta fall kan man byta pickup så den är normalt sett inte så viktig vid begagnatköp. Undantag finns - så kan det tex kosta flera tusen att byta pickup på en B&O-spelare och vissa spelare från tex Dual eller Philips har specialfäste för pickupen så att du helt ekelt inte kan byta pickup. Se till att det enkelt går att byta pickup på spelaren - de vanligaste fästena är 1/2-tumsfäste och T4P.

Om du även ska spela 78-varvare så behöver du en nålspets som är avsedd för det bredare spåret på stenkakorna. Kolla då alltså att du kan få fram en pickup som har nålar för 78or till den spelare du funderar på - det räcker inte att det finns 78-varvshastighet på spelaren!
Många 78v nålar är dessutom utgågna - det finns tex inte 78v-nålar till de B&O-spelare som har 78v hastighet och det går inte heller att på dem byta pickup till annat fabrikat...

Ofta får du räkna med att byta nål eller pickup på en begagnad skivspelare.

Låda/plint

Måste vara stadig. Vek, lätt plastlåda går bort.

Det är helt OK med fjädring - det finns många olika typer av fjädring, vilken man väljer är mycket en fråga om tycke och smak. Det viktiga är att tonarmen hålls på plats i förhållande till tallriken och att lådan inte skramlar. Här på hemsidan finns också lite tips om modifiering av skivspelare.