Tips & Fakta » Vinyl och 78 varv » När ska nålen bytas?

När är nålen sliten?
När ska jag byta nål?

 


Livslängd på nålar

Man brukar räkna med att en nål varar i minst 1000 speltimmar, alltså ca ett år om man spelar 3 timmar per dag. Detta gäller en vanlig diamantnål på en standardpickup av MM- eller MC-typ dvs 99% av alla skivspelare tillverkade efter ca 1960.

Om det gäller kristallpickuper (oftast äldre skivspelare) så kan det vara en saphirnål på pickupen och en sådan har bara ca 100 timmars speltid.

Det är dock inte ovanligt att man kan ha en pickupnål i både 10 och 20 år om man är försiktig och dessutom inte spelar mycket.

 

Hur kollar jag nålen?

Förslitningen av en nål sker gradvis och det är svårt att exakt ange när en nål behöver bytas. Slitaget accelererar dessutom mot slutet av livslängden. En skiva som spelas med en utsliten nål kan förstöras hörbart på redan en enda spelning. Det är givetvis bättre att byta nål för ofta än för sällan - inte minst för att skona sina skivor.

Det bästa är att spela spårtesterna på en test-LP. En bra test-LP är guld värd när det gäller att kontrollera att tonarm och pickup verkligen är rätt injusterade. Med hjälp av en test-LP hör du om pickupen spårar som den ska. Låter det bra så är det bra och du kan vara säker på att nålen är frisk och dessutom att spelaren är rätt injusterad.

Gör den inte det så är det något fel - det kan vara nålspetsen som är sliten eller nålinsatsen som inte fungerar som den ska. Det kan givetvis också bero på att du spelar på fel nåltryck eller att spelaren inte står i våg. Här kan du läsa om hur du ställer in din skivspelare.

Det är ett antal parametrar som påverkar nålslitaget, några av de vanligaste är nåltrycket, pickupens fjädringsmjukhet, diamantens (eller safirens) kvalitet, tonarmens massa och friktion, antiskatinginställning mm. Det finns framför allt två anledningar att byta nål - ljudkvalitet och skivslitage. Båda ökar om nålen är sliten.

Om du inte kan spela testskivan som vanligt så är det dags att leta reda på felet. Om nåltryck och liknande verkar OK kan man titta på nålen för att se hur den ser ut.

Ett sätt är då att titta på nålen med en lupp med ca 20-30 gångers förstoring eller ännu hellre i ett mikroskop med uppemot 50-60 ggrs förstoring. Då syns det ganska tydligt om nålen är sliten eller om det tex fastnat någon smuts på den.

Du hittar luppar och mikroskop på denna sida.

  • En oskadad nål har en jämn och slät yta.
  • En sliten nål får vassa kanter och ofta bildas två klackar som på nålen på den undre bilden.

sliten nål

Överst en ny nålspets.
Under ser du en sliten nål