Tips & Fakta » Josefs sidor » Josefs anläggning

Min anläggning juli 2011

Anläggningen ändras hela tiden så detta är som vanligt bara en ögonblicksbild av hur det är just nu eller, om du så vill, hur det var just då.

Jag har turen att ha en egen "lekstuga" i källaren där jag kan husera fritt och där jag inte stör någon om jag skulle råka spela lite högt.

Rummet är ca 30 kvadrat men tyvärr bara dryga 2 meter i tak. Det är inte speciellt akustikfixat utan på två av väggarna sitter den träpanel kvar som monterades på 70-talet någon gång av dåvarande ägaren.

Taket är vanliga plastade takplattor från brädgården, men jag passade på att lägga lite dämpmaterial ovanpå när vi reglade upp för taket.

Bakväggen är en nybyggd reglad gipsvägg med målad glasfiberväv. Men vi ställde reglarna lite tätare än vanligt... Bakom finns det ett lagerutrymme.

Till vänster finns det ett utrymme där elektroniken huserar bakom skjutdörrar. Dessa är dock tyvärr inte speciellt stabila utan av standardtyp men ger ändå ett visst skydd mot akustisk återkoppling.

Totalt sett ett ganska standardrum utan några speciella akustiska prylar - det brukar faktiskt inte behövas normalt sett. Ofta så får man bara nya problem på köpet. Jo föresten - jag har hängt upp ett draperi bakom högtalarna! Du ser det på bilden nedan som visar 5.1-anläggningen.





2-kanal stereo

Musiklager

Alla mina CD är numera rippade till okomprimerad WAV med hjälp av programmet EAC som du kan ladda ner kostnadsfritt från www.exactaudiocopy.de eller från tex download.com. Det skiljer en hel del mellan de olika programmen för rippning av CD och EAC verkar vara ett av de som ger bäst resultat.

Datalagret består av en 8-diskar NAS i RAID-konfiguration. Den rymmer 5-6 terrabyte.

NAS

Dator

Via nätverket går den digitala signalen till en specialbyggd fläkt- och motorlös dator som står på en SSC Classic bänk.

Datorn har inte ens hårddisk med motor så den är helt knäpp tyst! Mycket skönt att jag misstänker att alla motorer som snurrar påverkar ljudet.

Att även datorn påverkas av vibrationer märks på att det faktiskt blir bättre ljud om man placerar den på en SSC-bänk.

dator

Programvara

Datorn är försedd med Windows 7 och jag spelar oftast via Foobar 2000 eller någon gång via Winamp. Oftast blir det kernel streaming men även ASAPI funkar bra.

 

Tangentbord

Jag styr datorn via ett litet trådlöst tangentbord från Logitech. Litet och smidigt för vardagsbruk men för litet om man ska skriva mycket eller administrera datalagret - då får man koppla in ett vanligt fullstort tangentbord + mus. USB-uttag för ändamålet finns bekvämt invid fåtöljen.

logitech tangentbord

Bildskärm

Som bildskärm har jag en liten flat skärm som är placerad på ett kamerastativ precis invid lyssningsfåtöljen. Den fungerar även som touchscreen om jag så vill.

Givetvis kan jag även köra datorn via fjärrskrivbordet från den laptop som jag ofta har i knät när jag sitter och jobbar/lyssnar i fåtöljen.

bildskärm

M2Tech HiFace

Från datorn går signalen via en USB-kabel till en HiFace. Den är kopplad direkt in i DACen via en RCAhane/RCAhane-adapter. Det visar sig att i min anläggning ger det bättre ljud än att ha HiFace direkt in i datorn och en lång digitalkabel.

 

Hiface

DAC - Svalander DAC-1

Som DAC använder jag nu en prototyp till en "egen" DAC kallad Svalander DAC-1. Den kommer troligen aldrig att tillverkas i mer än detta exemplar men man ska väl aldrig säga aldrig. :-)

Konstruktionen bygger på samma chip som G-Dis DAC V och detsamma gäller kopplingen mellan chipen.

Det egna är att jag arbetat vidare på de analoga stabbarna till de digitala kretsarna samt att jag använder en transformator direkt efter DAC-chippet.

Likaså är DACen inte byggd på traditionellt kretskort utan är i stort sett helt "hardwired" på experimentkort.

Lådan är byggd i en sandwich av tunn plywood, dubbelhäftande Antifon samt en speciell dubbel aluminium. Du ser konstruktionen på bilden här bredvid.

Underst två lager tunn aluminium med plast emellan, ovanpå det ser du en Antifonskiva och sedan högst upp en tunn mjuk plywood, ca 3,6mm tjock. Hela sandwichen blir ca 8mm tjock vilket är tunt nog för att göra det möjligt att montera kontakter direkt.

Konstruktionen är mycket styv och har väldigt lite resonanser men för säkerhets skull så ligger det 4mm Antifon på insidan i lådan också :-)

Som du ser på översta bilden så är lådan sammanfogad med mässingsskruv och faktiskt dessutom limmad. Den står på 3st fötter av NoVibra.

Nätdelen är en analog jättekonstruktion som lämnar 12V DC. Den är inte med på bild.

DAC-1boxwall

Försteg Svalander Custom Design

Jag håller också på med lite experiment på ett nytt försteg/linjesteg. Denna prototyp är byggd på en träram och ovanpå den ligger den dubbla aluminiumplåten som du såg i avsnittet om DACen. På undersidan ligger det givetvis 4mm antifon.

Större delen består som du ser av en hyfsat stor nätdel. Du ser också 6 st rör. 4 av dem är EF86 - dvs en Tuba-konstruktion. De andra 2 är ECC83. Det hela är helt enkelt en stor testbänk där du enkelt kan jämföra olika konstruktioner med hjälp av omkopplare.

Det är ännu inte klart hur den slutgiltiga lösningen kommer se ut men just nu lutar det åt EF86 "som vanligt".

För enkelt handhavande kan man kortsluta ingångarna och växla mellan de olika kopplingarna med hjälp av vippor.

RCA-kontakterna är Furutech i rodium och sitter på översidan för enkelt handhavande. På baksidan sitter en Furutech FI-09(R) IEC-brunn samt en strömbrytare.

Guldratten i fronten sitter på en potentiometer som även kan fjärrstyras - det bästa av två världar.

preamp

Slutsteg Svalander Custom Design 2x100W

Slutsteget är byggt som 2 rena monosteg med separat nätdel.

Nätdelen är byggd i en stor 19-tumslåda. Alla 4 nättransformatorer är av toroidtyp från Amplimo, 2 st för anod- och biasspänningar och 2 st för stabiliserad glödström. Det krävs 2 glödströmskretsar per kanal, dvs totalt 4 st stabiliserade glödströmskretsar.

Nätdelen är försedd med en fast Furutech FP-Alpha3 nätkabel med FI-E50(R) stickpropp. Som du ser på bilden så finns också 6 st nätströmbrytare. Från början användes 2 st, 1 per kanal, för att slå på glödström och biasström. Därefter slår man till strömbrytare för anodspänning som mjukstartar via ett stort motstånd som sedan förbikopplas med de sista 2 strömbrytarna. Numera hanteras anodspänningen med hjälp av fördröjningskretsar som slår till stora reläer. Därmed startar man slutstegen med endast en brytare per kanal, sedan mjukstartar det av sig själv.

Från nätdelen går kraftiga matarkablar via mycket kraftiga kontaktdon till själva förstärkardelen som är uppbyggd på en träram. På den sitter en topp-plåt i dubbel aluminium försedd med antifon på över- och undersida.

De nuvarande slutrören är 8 st pentodkopplade EL34, två av de vita stora elektrolytkondensatorerna (en per kanal) försörjer skärmgallren.

Utgångstransformatorerna är av toroidtyp från Amplimo.

Ingångsstegen är just nu 2 st ECC82 men det finns tomma rörhållare för att kunna testa flera kopplingar. Alla rörhållare är i svarvad mässing och teflon från Yamamoto. Ingångskontakter är i rodium från Furutech. Polskruvarna är i ren koppar och rodium, även de från Furutech. Den enkla polskruven i mitten under Torch Guard polskruvarna är mittjord på högtalarutgången.

Förstärkardelen är så tung att jag svårligen själv orkar släpa upp den för källartrappan till arbetsbänken. Därför har jag införskaffat ett motorstativ från Biltema där jag monterat förstärkaren. Därmed är det lätt att snurra runt steget och att komma åt undersidan för omkoppling och annan service. Det är inte snyggt men mycket praktiskt.

Även om slutsteget låter mycket bra så är det långt ifrån klart och den slutgiltiga lösningen kräver en hel del ytterligare testande och kopplande. Därefter kan det bli läge att bygga in det i en snyggare låda :-)

slutsteg1slutsteg2kontakternätdel

Högtalare

Jag kör fortfarande med mina IS 815 Pro men nu har de blivit lite modifierade. Mera om det nedan.

Just nu kör jag baslådorna liggande på tre fötter bestående av 5 bitar Novibra.

Normalt står de som du kanske vet på spetsarna (se bild under "tidigare anläggningar") men denna placering verkar ge ett bättre ljud i mitt rum.

Topphögtalarna ligger på SSC Classic som isolerar från baslådorna. Du kan också ana en bit filt under Classic-bänken. Den dämpar resonanser mellan högtalarna.

En audioapparat bör enligt min mening alltid stå på tre fötter - det blir alltid dynamiskt stabilt. Fyra fötter blir alltid instabilt - ena foten får alltid lägre tryck än de tre andra. Jämför med en fyrbent stol som alltid står vingligt på gräsmattan. En trebent pall står alltid stadigt oavsett planheten på underlaget!

IS 815 pro




Kablar

Samtliga kablar i anläggningen är från Furutech. Furutech har en ljudfilosofi som tilltalar mig - neutrala, dynamiska och med stor bakgrundssvärta. Det gäller både kablar och kontakter.

FA-220
Som signalkabel använder jag Furutech FA-220 försedd med CF-102(R) RCA-kontakter i kolfiber.
Speakerflux går från slutsteg till delningsfilter, FS-Alpha från delningsfilter till högtalare.

 


Lineflux används som nätkabel från dosa till förförstärkare. På andra ställen används FP-Alpha3 som nätkabel.

Ett par meter FP-Alpha3 går också mellan väggen där det sitter en trefas brytare som tidigare var till en tvättmaskin (!) och den hemmagjorda fördelardosan som du ser till höger.

Det är helt enkelt Furutechs bästa vägguttag FT-SWS(R) som jag monterat i eklist från brädgården. Den består av 3 brädor, vardera 25mm tjocka, på varandra med Antiphon emellan för att få det hela dämpat. Blev ganska snyggt tycker jag och låter suveränt bra.




Analogt

Jag spelar just nu inte något analogt men jag har givetvis kvar min gamla TD-124. Så snart jag hinner så ska jag färdigställa en bra RIAA och koppla upp den tillsammans med en TC-778 för 78or.

TD-124

Apparatbänk

Bakom skjutdörrarna har jag kvar min gamla Ivar-hylla målad i violett och med kopparplattor med antiphon på hyllplanen. Kopparplattorna är jordade och hela hyllan står på Novibra.

Bilden är några år gammal men det ser i princip ut så här fortfarande frånsett att vissa apparater är utbytta.

 

hylla
Moddad Ivar-hylla som apparatbänk
observera skjutdörrarna framför.
jordning
Hyllplanen är jordade i vattenledningen
Novibra
Novibra under fötterna





Modifieringar av högtalarna

Jag har inte kunnat låta bli att försöka få ett par suveränt bra högtalare att låta ännu bättre. Det var med stor tvekan jag drog igång - det brukar ju inte höja värdet på prylarna precis när man börjar trixa med dem... Men jag kunde inte låta bli och dessutom är det med Petters goda minne.

Som du ser ovan så är en stor ändring att jag numera kör baslådorna liggande. Men jag har gjort mera...

Du kan läsa mera om hur man gör nedanstående modifieringar på tipssidorna här på hemsidan.

Delningsfilter och kablage

Delningsfiltren är utplockade ur både baslådan och topparna och placerade tillsammans i egna lådor, en per kanal. Det är helt enkelt färdiga högtalarlådor som du köper på HiFi-Kit för några hundralappar.

Som du ser så är lådorna försedda med Furutechs bästa polskruvar i ren koppar och med Torque Guard. Direkt från filtren går det Furutech FS-Alpha-kabel direkt till de tre olika högtalarelementen.

Det blev ett rejält lyft att få ut delningsfiltren från högtalarlådorna. FS-Alpha även inuti högtalarna var också ett lyft.

delningsfilter

Dämpning av elementkorgarna

Rejält med plastellina på elementkorgarna gav som vanligt ett renare och mera detaljerat ljud. Här ser du det stora baselementet, men även 8-tummaren i topphögtalarna har fått sig ett rejält lager.

Plastic Padding stabiliserar magneten och minskar vibrationer.

Du ser också att det sitter bra mycket Plastic Padding på magneterna. Det gör att magneten rör sig mindre i förhållande till elementkorgen och därmed får du bättre och mindre distorderat ljud. Funkar även på diskantelement.

baselement

Jordning av elementkorgarna

Som du ser i bilden ovan av 15-tummaren så går det en svart tråd från elementkorgen. Det gör det även från 8-tummaren i topphögtalarna. De ansluts till en extra polskruv på högtalaren och därefter går det en extra ledning till lämplig jord. I mitt fall är korgarna anslutna till en vattenledning som ligger lämpligt till.

jordskruv

Omagnetiska skruvar i diskanterna

I detta fall fick det bli rostfritt men det går också med mässing. Rostfritt verkar dock vara att föredra. Kanske borde man vid tillfälle måla skruvskallarna med lite svart färg :-)

Läs mera på tipssidorna om hur du gör för att byta skruvarna - det är lätt att ställa till det.

Resultatet av modifieringen blir en renare diskantåtergivning.

skruvar

Högtalarstativ

Som stativ under topphögtalarna använder jag SCC Classic.

Basarna står på 3 st klotsar gjorda av 5 st bitar Novibra 10x10. Det funkar mycket bra även till andra typer av tunga högtalare.

Classic




5.1

Jag har också fått till en bra hemmabioanläggning där jag använder 2-kanalshögtalarna till vänster och höger fronthögtalare. De drivs av samma slutsteg som då jag kör stereo. Det blir alltså att koppla om manuellt på ingångarna på slutsteget mellan spelningarna men det är det värt. Som du ser så är högtalarna numera placerade lite annorlunda än när bilden togs.

5.1

Högtalare bak är IS 8 PRO och som mitthögtalare och subbas kör jag en IS 8PRO en IS15 LFE som drivs av ett 500W bryggat InterM P500

 

InterM

 

Projektor är en några år gammal Toshiba

projektor

Och det hela drivs av en några år gammal Yamaha receiver

reciever

Som du ser så finns det också en Yamaha DVD-spelare som numera också har fått sällskap av en billig BluRay-spelare.

Givetvis finns det också en TV-box så att jag kan kika på Formel 1 och annat - det är kul på stor duk :-)

 

IS 8 PRO Bakhögtalare - 2 st IS 8 PRO på ställ